Vállalati Beszerzés

A legegyszerűbb tárgynak is óriásira nőhet a jelentősége, ha éppen kellene, de nincs.

Megoldás lehet a robot a fizikai munkaerő hiányra?

A munkaerő piacon egyre többet hallani, hogy "nincs aki". De nem kell messzire menni, saját bőrünkön is azt tapasztaljuk, hogy nincs fizikai munkaerő. Értem ezalatt azt, hogy nincs takarító, festő, burkoló,  szezonmunkás, aki leszedi a gyümölcsöt. Az órabérek nőnek, de ez is kevés. 

hand-3308188_1280.jpg

Másik oldalról nézve viszont, mint vállalkozó nem tudom kitermelni a dolgozó bérét, mert nem tudok többet elkérni a megbízótól. Ha szeretném bejelenteni a dolgozót, akár csak alkalmi munkára, az is sok összességében. Ami itt szerintem nagy probléma, hogy ugyanannyit kell fizetni négy-nyolc órás munka után is. Amikor először számoltunk, akkor mínuszba jöttünk ki, tehát azt kellett mondanunk, ahol nem tudunk árat emelni, azt nem tudjuk elvállalni. De aztán kiderült az árkalkuláció volt a könnyebbik fele. Jelentkező akad, de azt lehet, mondani, hogy közel 40 jelentkezésből hárman jelentek meg, ebből az egyik szinte sosem ér rá, a másik a kelleténél jobban szereti az alkoholt, a harmadik nem dolgozik szépen. 

S, ha körbenézel a Balaton munkái között láthatod, hogy mennyi emberre lenne szükség, de nehéz megfelelő munkaerőt találni. Azt látom, hogy az elvárások már-már a nullához konvergálnak, mindegy, betanítunk, csak gyere, jelenj meg. Igen, tény, hogy egy nyári szezon munka húzós, dolgos, sokat kell majd talpon lenni, kevés a szabadnap, de pénzt is tudsz vele keresni. Ez hasonlít külföldre. 

Miközben szerezzük ezeket a munkaerő piaci tapasztalatokat, agyalunk, hogyan lehetne vajon ezen a helyzeten segíteni. Meg, hogy miért alakult ki ez. Nem szeretik az emberek a fizikai munkát. Szerény véleményem szerint azért, mert az a nézet alakult ki, hogy a kétkezi munkást le kell nézni, az nem jó, az nem "okos". Preferált a szellemi munka, a diploma, az irodai tevékenység. Pedig, ha jól belegondolunk egy szálloda takarító nélkül, előbb-utóbb bezárhat, mert megeszi a kosz, a szemét. Hangsúlyozni kellene, hogy a szakmunka is jó dolog, igen is szükség van rá. Burkolók, festők, szakemberek nélkül aligha épülnének, újulnának otthonok. 

Ahogy tudatosabbá válunk, nagyobb szerepe lesz a kényelemnek, több időt szeretnénk számunkra kellemes dolgokkal tölteni, már nem a munka jelent mindent. Nem hiába születik sok könyv a hogyan keress sok pénzt kevesebb munkával, vagy a négy órás munkahétről is sokat hallani. De azt gondolom, hosszútávon felborul az egyensúly, ha mindenki csak otthoni/szellemi/irodai munkát végez. Mi lesz a "nemszeretem" szakmákkal? Lehet ez akár egy eladó is, mert hányszor látjuk az unott arcú boltosokat, akik a hátuk közepére nem kívánják a vásárlót. Szerintem alapvetően baj van a hozzáállással, és a mentalitással, vice-versa. Elvárásaink vannak az eladók felé, és indokolatlanul bunkón viselkedünk, s akkor ezt is kapjuk vissza. Tisztelet a kivételnek.

De most térjünk rá az eredeti gondolatomra. Egy napsütéses reggelen jutott eszembe, hogy annyi okos eszköz vesz minket körbe, biztos lenne megoldás a takarítás/munkás kérdéskörre is. A robotporszívó kapcsán ötlött fel bennem, hogy ha van ilyen eszköz, akkor miért ne lehetne az egész lakást rábízni egy robotra? Egy robotra, aki kitakarít, beágyaz, kerti munkát végez. Szó nélkül elvégzi a rábízott feladatot, amivel nem szeretnénk időt tölteni. Most nem megyek bele abba, hogy így emberektől vesz el munkát, mert lehet, hogy előbb-utóbb ösztönzőleg hatna a társadalomra, de az is lehet, hogy teljesen átalakítaná azt. Sok ember életét megkönnyítené, egyszerűbbé tenné. 

robot-3196317_1280.jpg

Akár a boltokban is lehetne párat használni, segítene pakolni, kiszolgálni. Lehet, hogy más lenne a hangulat is. Így több ideje maradna az embereknek magukra, fontos dolgokra, előbb-utóbb talán nem a pénz dominálna, más lenne az érték. Álomvilág? Ki tudja?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatibeszerzes.blog.hu/api/trackback/id/tr2213901354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chrisred 2018.05.11. 08:58:42

Úgy gondolom, ha egy vállalkozó nem tud olyan megrendeléseket szerezni, hogy az alkalmazott munkaerő bérét kitermelje, akkor olyan feladatokra kell vállalkoznia, amit sajátkezűleg el tud látni. Ha meg abból sem tudja fenntartani a vállalkozását, akkor nyilvánvalóan meg kell szüntenie, mert nem életképes.

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.11. 09:00:16

"A robotporszívó kapcsán ötlött fel bennem, hogy ha van ilyen eszköz, akkor miért ne lehetne az egész lakást rábízni egy robotra? Egy robotra, aki kitakarít, beágyaz, kerti munkát végez. "

Azért, mert nincs meg a technológia hozzá.
Egy robot porszívó röhejesen egyszerű a kerti munkához képest. Gyakorlatilag egy játékautóra szerelt porszívó meg némi szenzor azt ott van a robotporszívód, nem egy nagy was is das...

30-40 év múlva talán már a komplexebb dolgok elvégzésér képes robotok is elkezdenek megjelenni, addig meg marad a fizetésemelés + indiai combo...

Szalay Miklós 2018.05.11. 09:23:53

Apropó, itt egy alapos írás arról, hogy milyen iparizált világban élünk. Lásd benne a fokozódó gépesítésről, az emberi munkaerő kiszorulásáról írtakat:

egyvilag.hu/temakep/081.shtml

padisah 2018.05.11. 09:53:52

amikor a munkanélküliségi ráta benéz 5% alá, amit általában a teljes foglalkoztatottságnak szoktak tekinteni, akkor már olyanokat kellene munkára bírni, akik vagy nagyon nem akarnak, vagy kicsit nem tudnak dolgozni

etkintetben van pár dolog:
- sokan külföldre mentek, kiesik a munkaerejük

- még mindig túl erős a szociális rendszer, ezért sokan tartósan kivonultak a munkaerőpiacról, visszatérni pedig nehéz

- kezd struktúrális munkanélküliség kialakulni, mert túl sok (és felesleges) diplomást képeznek ki, akik fizikai munkát nem vállalnak el, miközben arra lenne kereslet. Ennek a része az is, hogy akinek régen szakmája lett, annak most diplomája van, tehát szakmát az szerez, aki régen segédmunkásig vitte... ennek megfelelő szellemi képességekkel és hozzáállással.

- ilyenkor (konjuktúrális időszakban) kellene az államnak a napi munkaidőt 8-ról 9-re emelnie. Ezzel csökkenne az alkalmazottak darabszámára vonatkozó kereslet, munkaórában természetesen nem, és valószínűleg többet is dolgoznának így le összességében az emberek, egyenletesen elosztva

- az állam feleslegesen sok embert foglalkoztat, ki kellene rúgni az állami alkalmazottak felét, és rögtön enyhülne a munkaerő-hiány, de persze ezek sem fizikai munkát akarnak majd végezni

a robotizáció még nem tart ott, hogy fizikai munkákat váltson ki, főleg nem egy magyar kkv számára
amit viszont meg lehet tenni, az a termelési folyamatok, és az adminisztráció automatizálása, klasszikus gépsorokkal, vagy ipari robotokkal

Vállalati Beszerzés

Webshopunkban mindent megtalálsz, ami egy vállalkozás életében fontos és szükséges, fogyó eszköz.

Friss topikok

süti beállítások módosítása