Vagy legalábbis egy arra irányuló kérdéssel, hogy kérsz-e kávét. A legtöbben igennel felelünk, mert szinte nincs olyan napszak, hogy ne tudnánk meginni egy kevéskét ebből a fekete nedűből.
Az egyik legnépszerűbb innivaló itthon a víz és a tea mellett. Rengeteg változatban lehet inni, tejjel, vagy anélkül, édesítve, hosszan, habosan, forrón kortyolgatva, vagy akár hidegen jéggel. A kávé indítja a reggeleket, a cikkeket, a beszélgetéseket és zárja az ebédeket. Összehoz, vitát nyit, fontos tárgyalások állandó résztvevője. A kávé jól esik útközben, fagyos időben, napsütésben.
Manapság koffeinmentes változatban is elterjedt, így azok is előszeretettel fogyasztják, akik nem élénkítő hatása miatt szeretik, hanem "csak" az íze kedvéért.
Vannak, akik azt vallják, az az igazi kávé, amit te magad őrölsz otthon. Emlékszel még a '90-es évekre, amikor a boltokban is lehetett kávét őrölni? Az az illat! Persze azóta sokat változott a kávézás is, már könnyebb elkészíteni, nem kell a zaccal bajlódni, kivéve persze, ha valaki úgy szereti. A kávékülönlegességek is nagy népszerűségnek örvendenek, mint például ez is, mely likőrös, mangós.
Nézzünk a kávéra egy kicsit tudományos szemmel
A világ legnagyobb kávétermelő országa ma Brazília, amit Vietnam, Kolumbia és Indonézia követ. A kávészemeket kézzel szüretelik, ugyanis csak a piros, érett szemeket lehet felhasználni. Ezután azonnal meg kell kezdeni a feldolgozását, mert a kávébogyó nem tárolható. Itthon a 17. század óta ismert a "fekete leves" kifejezés.
Napjainkban komoly kultúrája van a kávézásnak, sőt mi több művészete, baristák pedig ámulatba ejtő kávé specialitásokat tudnak készíteni. Világszerte számtalan kávézó várja, hogy megkóstolják a hagyományos vagy éppen kevésbé szokványos kávékat.
Nálunk például nem szeretik a zaccot, de a törökök úgy készítik el kávéjukat, hogy egy hosszú nyelű sárgaréz edényben egy csészényi vízzel felfőznek egy kanál őrölt kávét, s mielőtt felforrna leveszik a tűzről, majd újra felforralják és ezután csészékbe öntik. Erre tesznek egy csepp hideg vizet, hogy a zacc hamarabb leüljön az aljára.
Itthon a modern kávégépek mellett, a háztartásokban az egyik leggyakoribb kávéfőző eszköz a kotyogó, mellyel jó erős fekete készíthető. De az intenzitása nem attól függ, hogy mennyire nyomkodtad bele a szűrőbe a kávét, sokkal inkább a kávé fajtájától. Nem szabad túlságosan belenyomni, mert akkor pont az ellenkezőjét éred el, nem jön ki az igazi aroma, nem tud a víz átfolyni rendesen.
Kedveltek már a kapszulás kávéfőzők is, melyekkel már szinte kávéházi minőségű kávét is készíthetsz.
A kávé hatása
Sok-sok információ kering az éterben a kávé hatásairól, havonta jönnek fel újabb és újabb kutatásokról szóló cikkek, melyből nehéz eldönteni, hogy akkor most jó-e a kávé, vagy sem. A titok pedig annyi, hogy mértékkel kell fogyasztani. A túlzásba vitt kávétól már nem tudsz olyan hatást várni, nem leszel éberebb a koffeintől, mert túlságosan hozzászokik a szervezeted. Napi egy-két adag fekete jó hatással van szervezetedre, serkenti a szívet, a központi idegrendszert, vizelethajtó hatású.
Megfigyeléseim alapján a férfiak inkább a presszókávét részesítik előnyben esetleg egy kis tejjel, tejszínnel, míg a nők a latte, cappuccino, ízesített, szirupos, mézes változatokat isszák. Aki pedig nem akar bíbelődni a főzéssel, instant kávét iszik, mely a híresztelésekkel ellentétben ugyanúgy igazi kávéból készül, hozzáadott anyagok nélkül.
Melyik a te kedvenc kávéd?
Reméljük tetszett az első cikk, mely a Vállalati Beszerzés blogjának első bejegyzése. Szeretnénk bemutatni neked a teljes kínálatunkat, illetve egy kicsit élvezetesebbé tenni, az amúgy nem túl érdekfeszítő heti/havi beszerzéseket. Nálunk mindent megtalálsz, ami szükséges a vállalkozásodba, a munkahelyedre. A jövőben tervezzük, hogy ingyenes anyagokkal/írásokkal segítünk a munkádban, a marketing/értékesítés területén. Érdemes követni minket. Facebookon is megtalálsz!
Forrás: wikipédia, képek: pixabay, unsplash.com, webshop.vallalatibeszerzes.hu
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.